Pitanja i odgovori

Često postavljana pitanja

 • Što je EpiPen®?

  EpiPen®/EpiPen®Jr je jednokratni, prethodno napunjeni uređaj za automatsku injekciju adrenalina prilikom teške alergijske reakcije. EpiPen®/EpiPen®Jr je namijenjen za samoprimjenu ili primjenu od strane njegovatelja/njegovateljice u bedro, u slučaju po život opasne anafilaktičke reakcije. Svaki EpiPen®/EpiPen®Jr može biti upotrijebljen samo jedanput.

 • Kako adrenalin djeluje?

  Vrlo je važno znati prepoznati sve znakove i simptome anafilaksije. U slučaju anafilaktičke reakcije injekcija adrenalina je lijek prvog izbora u zaustavljanju progresije simptoma, a nakon toga zovite hitnu pomoć. Adrenalin treba primijeniti kod pojave prvih simptoma, prije nego što se razvije anafilaksija. Adrenalin uzrokuje vazokonstrikciju (suženje krvnih žila) čime povisuje krvni tlak i održava cirkulaciju uz smanjenje oteklina. Nadalje, adrenalin dovodi do opuštanja bronha i olakšava probleme s disanjem.

 • Koja je razlika između EpiPen® i EpiPen®Jr?

  Oba sadrže adrenalin, ali u različitim količinama. Ako težite više od 30 kg trebat ćete Epipen®, a ako težite između 15 i 30 kg trebat ćete EpiPen®Jr. Vaš liječnik će odlučiti koji je za Vas odgovarajući.

 • Kako primijeniti EpiPen®/ EpiPen®Jr?

  Izvadite EpiPen®/EpiPen®Jr iz prijenosne kutije. Lezite tako da su vam noge blago podignute radi bolje cirkulacije krvi ili sjednite ako imate poteškoća s disanjem.Držite EpiPen®/EpiPen®Jr dominantnom rukom (rukom kojom pišete), tako da je palac najbliži plavom zatvaraču, te skinite plavi sigurnosni zatvarač. Postavite narančasti vrh uređaja EpiPen®/EpiPen®Jr na udaljenost od otprilike 10 cm s vanjske strane srednjeg dijela bedra. Zamahnite i zabodite narančasti vrh u bedro pod kutom od 90° te držite autoinjektor pritisnut na tom mjestu 3 sekunde. Uklonite EpiPen®/EpiPen®Jr.

 • Kako ću znati da je moj EpiPen®/ EpiPen® Jr ispravno djelovao i da sam primio odgovarajuću dozu adrenalina?

  Kada zamahnete i zabodete EpiPen®/EpiPen®Jr u bedro, oslobodit će se igla i ubrizgati odgovarajuću doza adrenalina. Nakon što uklonite uređaj, narančasti vrh će prekriti iglu, a kontrolni prozorčić će potamniti. Određena količina adrenalina uvijek ostaje u uređaju što je sasvim normalno. Ubrzo ćete osjetiti djelovanje adrenalina. Zapamtite, svaki EpiPen®/EpiPen®Jr može se upotrijebiti samo jedanput.

 • Može li se EpiPen®/ EpiPen® Jr primijeniti preko odjeće?

  Primjena vašeg EpiPen-a je jednostavna. Ne trebate skidati vašu odjeću, samo budite sigurni da izbjegavate doticaj narančastog vrha s kopčama, patentnim zatvaračima, dugmadi ili šavovima na odjeći.

 • Što trebam učiniti nakon uporabe EpiPen®/ EpiPen®Jr ?

  Uvijek zatražite liječničku pomoć. Morate nazvati 112, tražiti hitnu pomoć i reći „anafilaksija” odmah nakon primjene EpiPen®/EpiPen®Jr. Upotrijebljen EpiPen®/EpiPen®Jr predajte zdravstvenom djelatniku. Ne zaboravite nabaviti novi EpiPen®/EpiPen®Jr.

 • U mojem EpiPen®/ EpiPen® Jr uređaju nalazi se “zračni mjehurić”, je li i dalje siguran za primjenu?

  Mjehurić u vašem uređaju potječe od plina zvanog dušik i sasvim je normalno da ga pronađete u EpiPen®/EpiPen®Jr. Ne brinite zbog primjene, jer mjehurić neće utjecati na način djelovanja uređaja.

 • Što trebam reći svojoj obitelji, prijateljima i kolegama na poslu?

  Recite svojoj obitelji, prijateljima i kolegama na poslu gdje držite svoj EpiPen® uređaj i kako se upotrebljava. Pokažite im ovu web stranicu na kojoj mogu pronaći službeno odobrene edukacijske materijale koje mogu preuzeti i isprintati.

 • Kako čuvati EpiPen®/ EpiPen®Jr ?

  Adrenalin je osjetljiv na svjetlost. Čuvajte autoinjektor u vanjskom kartonu na temperaturi do 25°C. Ne stavljajte ga u hladnjak ili zamrzivač i nemojte ga izlagati ekstremnoj toplini. Čuvajte prijenosni spremnik u vanjskom kartonu kako bi ga zaštitili od svjetlosti. Izložen svjetlosti, adrenalin se brzo razgrađuje i poprima rozu ili smeđu boju. Zapamtite da na kontrolonom prozorčiću povremeno provjerite sadržaj staklenog spremnika EpiPen® autoinjektora kako bi bili sigurni da je sadržaj bistar i bezbojan. Zamijenite autoinjektor po isteku roka trajanja ili ranije, u slučaju da je otopina promijenila boju ili kod pojave taloga.

 • Gdje mogu odložiti EpiPen®/ EpiPen®Jr kojem je istekao rok trajanja?

  Upitajte vašeg liječnika ili ljekarnika koji će vas savjetovati.

 • Što trebam napraviti kada primjetim da je EpiPen®/ EpiPen®Jr istekao rok trajanja?

  Posjetite vašeg liječnika kako biste što prije nabavili novi uređaj. Namjestite na vašem mobilnom telefonu alarm koji će vas pravovremeno obavijestiti o isteku roka trajanja.

 • Na što moram obratiti pažnju tijekom putovanja?

  Nosite sa sobom vaše EpiPen®/EpiPen®Jr uređaje jer postoje zemlje gdje ih je teško nabaviti.
  Nadalje, neke aviokompanije zahtijevaju medicinsku potvrdu od vašeg liječnika za unos uređaja u zrakoplov. Ako je potrebno, obavijestite o tome aviokompaniju prije vašeg leta.